Löpning inom friidrotten

Friidrott är en sport med många grenar och där löpningen har en särskild plats. Det förekommer nämligen en rad löptyper inom friidrotten som ger en bra variation och ett stort publikintresse. Som nämndes tidigare ingår kortdistanslöpning och långdistanslöpning som friidrottsgrenar men det finns även andra löptyper att få mer info om. Här följer några av dem.

Häcklöpning

Häcklöpningen är en stor del inom friidrotten och innebär att man springer en kortdistans och hoppar över ett antal hinder på vägen som utgörs i form av ”häckar”. De officiella distanserna är 100 m på damsidan, 110 m för herrar och 400 m för båda. 10 stycken häckar ska passeras på löparens egna bana och klarar man att inte riva dem, vinner man vanligtvis ytterligare tid. Man får riva häckarna utan att det gör något men ibland kan man då tappa några hundradels sekunder, vilket kan vara avgörande om man springer mot riktiga äss.

Sprintlöpning

De som sprintlöper brukar vanligtvis tillhöra de snabbaste människorna i världen. Här har vi hört namn som Usain Bolt och svenska Linda Haglund. Sprintlöpningen är vanligen på 100 m, vilket också kännetecknas som den kortaste distansen inom friidrotten. Jamaicanen Usain Bolt har satt rekordet på 9,58 som VM-rekord och är alltså hitintills världens snabbaste man.

Stafettlöpning

Detta är en gren som är lite mer social och kräver samarbete. Man springer i lag om fyra personer och ska turas om att springa en viss distans med en stafettpinne. Inom friidrotten finns det två officiella distanser som är på 4X 100 m eller 4X 400 m. Men en stafett kan i stort sett omfatta hur långa distanser som helst. Inom längdskidåkningen är de betydligt längre och kan sträcka sig uppemot en mil x4.

Banlöpning vs terränglöpning

Inom friidrott springer man på banor när man tävlar, vilket skiljer sig från terränglöpning som vanliga människor är mest bekanta med. Inom terränglöpning springer man inte på färdiga banor utan på stigar, i skogen, på gräs och på allmänt jämn mark. Det kan således liknas vid en vanlig motionsrunda men om man tävlar är det naturligtvis jobbigare än så.

Man talar också om landsvägslöpning och gatlöpning där det första innebär att man springer på landsvägar och det andra att man befinner sig mitt i städernas centrum.

Löpning i framtiden

Löpningen utvecklas ständigt och det uppkommer nya typer med tiden. Bara för några decennier sedan fanns ännu inte gång som friidrottsgren och nu gör den det. Med detta sagt, är det troligt att vi kommer att upptäcka nya löptyper inom en viss tid, både inom friidrotten och inom löpning i allmänhet. En mycket populär variant som många använder sig av är olika former av intervallträning, som vi nu ska bekanta oss med härnäst.