Löpning med barn

Löpning är den mest naturliga sport som finns och kräver i stort sett bara ett par sköna skor och bekväma kläder. Om du är förälder och löparfrälst finns det många sätt att anpassa löpningen för att kunna fortsätta att springa.

Små barn som inte har lärt sig gå brukar tycka om att ligga i barnvagnen under promenader. Genom att byta ut barnvagnen mot en löpvagn kan promenaden istället bli en löprunda. Idag finns mycket bra jogging- och löpvagnar på marknaden. Vagnarna finns i olika modeller och prisklasser. Hos den stora barnvagnsbutiken Big Baby finns information om de viktigaste punkterna vid valet av vagn.

De flesta väljer en löpvagn för att kunna komma ut på fler löprundor men det finns också de som satsar på att sätta rekord i barnvagnslöpning. Oavsett vad målet med löpningen är gäller det att tänka igenom hur vagnen ska användas. Vilken terräng ska vagnen användas i? Vilket tempo klarar vagnen? I vilken miljö ska vagnen användas? Om vagnen ska användas på ojämnt och stenigt underlag i terrängen är det viktigt att se till att den vagn du väljer har rätt förutsättningar.

Kontrollera hur vagnarna hos leverantören har testats. Exempelvis är det viktig att vagnen är stabil och har en bra handbroms. Om fler än ett barn ska sitta i vagnen är det en bra idé att välja en joggingvagn för syskon. Fundera också på vad ditt barn trivs med. Vill de se framåt eller titta på dig när du springer? Vissa joggingvagnar har har en vändbar sittdel. När barnet vill se framåt i färdriktningen kan sittdelen vändas åt det hållet. När du vill ha ögonkontakt med barnet vänds sittdelen istället mot dig.

Självklart går det även att promenera med en löpvagn. Det går med andra ord att välja att endast ha löpvagnen som barnvagn och inte köpa både en vanlig barnvagn och en löpvagn. När barnet vuxit ur vagnen kan den användas som packvagn. Det finns exempel på äventyrare som packat vagnen med tält, mat och annan utrustning och sedan gett sig ut på månadslånga löparrundor.

Småbarnsåren går fort och när barnet blivit lite äldre kan det istället följa med dig på sin cykel när du springer. Anpassa tempot till barnet och se det som ett distanspass. Intervallpass är bättre att köra utan ett barn som vinglar på cykeln bredvid.

När barnet blivit ännu äldre kommer det att kunna springa med i ett bra tempo och innan du vet ordet av kanske du till och med blir omsprungen.

Grunden för all löpning med barn är att den sker på barnens villkor. Kontrollera att barnet sitter bra i vagnen och inte är för kall eller varm. När barnet blir större och ni springer tillsammans är det viktigt att komma ihåg att barnet inte har samma förutsättningar och kan uppleva en löptur på ett helt annat sätt än en vältränad vuxen person.