Att undvika skador

Om du är en löpare som inte kan tänka dig att sluta springa, kan du någon gång förvänta dig att du får en skada. Även om du försöker göra allt rätt så kan man inte kontrollera eller styra kroppens muskler och senor och ibland kan man ha små felställningar utan att veta om dem. Gå gärna till en fotspecialist för att göra en avgjutning av dina fötter och se hur du trampar. Många supinerar eller överpronerar och du kan titta på dina skor var de är som mest slitna, för att få reda på det.

Skaffa inlägg

Om du har fotproblem eller har haft i familjen, bör du använda hålfotsinlägg eller pelotter av något slag. Dock måste foten fortfarande kunna arbeta utan att bli för passiv för då får du till slut andra problem istället. Du kan gjuta dina egna inlägg eller köpa ett par på nätet men se till att byta ut dem med jämna mellanrum då de lätt blir nedtrampade och äckliga efter ett tag i skorna.

Ät rätt

Kroppen behöver rätt byggstenar för att reparera muskler och mikrobristningar och med rätt kost undviker du skador till en viss del. Protein, frukt och grönsaker är det viktigaste och undvik för mycket socker som istället bryter ned vävnader.

Sov!

Glöm inte hur viktigt det är att sova ordentligt. Speciellt om du är ung och tränar mycket, behöver kroppen ännu mer återhämtning under natten – helst 8-10 timmar som ung och lite mindre som vuxen. Att sova gör att du orkar mer under dagen vilket även påverkar dina träningspass. Vem vill brottas med halvtaskiga träningspass där du är halvt medvetande över vad som sker? Tänk på att för mycket löpning och för lite sömn inte bara kan drabba kroppen som helhet utan även ge depressioner och orkeslöshet i allmänhet.