Håll kontakten under maratonloppet

Många tenderar att fokusera enbart på löparna vid de olika maratonloppen. Men utan en fungerande kommunikation och de många frivilliga funktionärerna som intar olika roller, hade eventen aldrig gått av stapeln. För att få en sådan kommunikation att fungera är det vanligt att hyra ett flertal komradior, eftersom mobilnätet och mobiltelefoner annars kan ställa till med krångel. Att hyra en komradio är också ett sätt att låta folk som använder den typen av kommunikation, få hjälp av en sakkunnig från firman som hjälper till och vägleder och instruerar på plats. Komradior kan sedan bevaras till ytterligare evenemang i framtiden och går således inte till spillo, om man får uttrycka det så.

Hur fungerar en komradio?

Låt säga att vi befinner oss på ett maratonlopp där man springer drygt 42 km – för att vara exakt 42 195 meter. Till de olika funktionärerna delas det ut varsin komradio som man kan kommunicera med. För er som inte riktigt vet vad en komradio är, kan det liknas vid en walkie-talkie. Sedan placeras det också ut en station vid exempelvis ett berg, höjd eller liknande, som kan förklaras som någon typ av förmedlare. Kort förklarat – spindeln som spinner nätet. Den här typen av förmedlarstation arrangerar så att signalen når ut och att alla som besitter en komradio tar del av kommunikationen utan problem. Till skillnad från mobiltelefonerna, slipper en person ringa ett stort antal olika telefonsamtal och knappa in olika nummer. Med en komradio går det således betydligt enklare och mindre tidskrävande.

Varför komradio vid maratonlopp?

Svaret på den frågan är många. Under ett maratonlopp samlas det enormt mycket människor, dels för att i de flesta fall rör sig om ett känt lopp som kanske tv-sänds och liknande. Dels fungerar komradior också för att upprätta en stabil kommunikation som är positivt inte minst ur säkerhetssynpunkt. Alla vet ju att hotet är relativt stort i våra dagar när det bildas gigantiska folksamlingar, och tyvärr har maratonlopp i det förflutna till och med bidragit till terrorattentat – t.ex vid Boston Marathon 2013.

Med detta sagt, är inte komradio någon garanti för att skydda sig mot attentat eller hot, men ju bättre kommunikation, desto lättare att förebygga hemskheter.

Andra evenemang där komradio används

Komradio är naturligtvis inte bara tänkt att förbättra kommunikationen vid maratonlopp. Även vid andra sammanhang och evenemang som Vasaloppet eller en stor turné med någon känd artist, används komradio av säkerhetsvakter och poliser. Och visst ser det tufft ut när de stora grabbarna går omkring och bär på sina walkie-talkies? Dock är komradion en oumbärlig produkt som är enkel att använda och fungerar som en hjälpande hand där dialogen ständigt måste fungera.

Vid olika events brukar företag som tillverkar komradior till och med sponsra eventet – det säger inte lite om komradions tyngd – bildligt talat naturligtvis.