Löpträna vid mens

Det är faktiskt helt okej att träna löpning under tiden du har mens. Visst kan det kännas motigt till en börja, men det finns några fördelar med att bege sig ut i löpspåret i alla fall. Det gäller bara att ha sett till att du har satt din menskopp på plats och sedan är det bara att springa.

För dig som inte vet det redan så finns det olika fakta som gör att det är bättre att röra på sig i samband med din mens. Här kommer några av dessa:

PMS-besvär

För dig som har stora problem med smärtor vid mens och framför allt har PMS-besvär, så är det bara bra att motionera. Det har ingen betydelse vad du tränar, huvudsaken är att du rör på dig. Detta beror helt enkelt på att de hormoner som gör att du mår bättre frigörs i din hjärna, i och med att du svettas och pulsen höjs.

Att tänka på

Veckan innan din mens bör du vara extra försiktig när du ger dig ut i spåret. Det har nämligen gjorts en studie som påvisar att det finns större risk att du skadar dig då och detta beror på att din koordination inte är på topp. Detta kan i sin tur leda till att du råkar trampa snett. I samma studie visade det sig att det också finns en koppling mellan korsbandsskador i fotboll och PMS. Lyssnar du bara på vad din kropp säger, lär detta inte vara några problem för dig.

Fettförbränningen

När din menscykel är i sin slutfas är din progesteronnivå högre och den gör att fettförbränningen ökar, vilket kan vara ett ytterligare skäl att träna löpning under mensen om du samtidigt vill minska din vikt. Anledningen till att fettförbränningen ökar, är på grund av att progesteronet triggar ingång lipolysen, som är en processen som ser till att frigöra fett från fettcellerna i kroppen. I och för sig så är lipolysen alltid igång under hela hormoncykeln, men blir mer aktiv under progesteronets inverkan.

Superkraft

Det många kvinnor kan känna av under en menscykel, är att från och med ägglossningen och fram till de får mensen, känns det inte riktigt som att kraften och energin är riktigt är densamma som under övriga cykeln. Så därför, när mensen kommer, så känns det som den ger dig extra kraft att presterar betydligt bättre. Mensen gör att du orkar mer och blir mer uthålligt, vilket gör att du kan ha en puls som är högre än vanligt när du springer. Mensen är som en superkraft!

Pausa

Även om att du kanske presterar bättre under din mens och att träna är perfekt för dig som har mensvärk, så är det okej att ta en paus i alla fall. Du kan ta en heldag i soffan för att titta på film och ta det lugnt, eftersom det viktigt för kroppen att få sig en paus emellanåt!