Rätt utrustning till löpning

En av de stora fördelarna med löpning är att man bara behöver öppna ytterdörren och ge sig iväg och att man därför inte behöver spendera en massa tid på att packa gymväskan och boka tid till zumba-klassen. Nej, löpning innebär en stor frihet, vilket många upplever som praktiskt i dessa pressade och stressiga tider.

Det är också billigt att springa i jämförelse med många andra träningsformer, men det innebär inte att man inte ska lägga några slantar på bra utrustning. Den största utgiften är skorna, då de utgör ett skydd mot skador och slitningar, men man gör också rätt i att satsa på bra kläder och kanske på musik om man vill ha lite extra motivation.

Löparskorlivsskor

Förr i tiden trodde man att människor som joggade regelbundet löpte större risker för knäskador och artros, men idag tyder all forskning på att det i själva verket är tvärtom. Anledningen till att många skadades förr är att man inte hade insett vikten av att ha fotriktiga skor på sig när man gick och sprang. Genom att välja klassiska och garanterat kvalitativa märken som birkenstock skyddar man sina leder från framtida problem och det är även viktigt att man då och då testar sin gång- och löpstil för att kunna anpassa skorna efter fötternas form och hur man trampar. Saker som var man lägger sin kroppstyngd och hur ens kroppshållning är ger mycket olika slitage och varje person har sin individuella stil.

Kläder

En annan utrustning som man kan satsa lite på, även om den inte direkt påverkar hälsan på samma sätt som skorna, är kläderna man springer i. Varje år görs det

test på löparkläder där man bland annat undersöker vilka byxor och jackor är mest praktiska, huruvida kompressionstights hjälper en att träna längre eller vilka vintermössor är skönast att ha på sig under snöjoggandet. Många känner sig också mer

motiverade att träna om de har på sig snygga kläder eller om de ger sig själv små belöningar i form av olika plagg varje gång de uppnår ett visst mål, som att springa 5 km för första gången eller att klara ett visst lopp.

Accessoarer

Musik är en av de främsta vägarna till motivation vid löpning då många tycker att det är rätt långtråkigt att springa. Genom ett stort urval av

streaming tjänster kan man lyssna på precis den musik man gillar, och genom att göra egna spellistor kan man välja både genre och takt. Det är alltid bra att varva på sätten man springer på och därför kan det vara bra att ha flera olika spellistor: en för längre och långsammare lopp, en för snabbare och en för intervallträning.

Eftersom de flesta springer med mobilen tillhanda är det alltid viktigt att ha fickor, ett armband eller ett midjeskärp som tillåter att den är med utan att störa. Det finns också speciellt utformade väskor för löpare där man får plats med vattenflaska, nycklar och plånbok.