Intervallträning med löpning

Under intervallträning varvas högintensiv träning med lågintensiv. Intervallträning kan göras med flera olika aktiviteter och löpning är en sådan aktivitet. Under intervallträning med löpning springer man exempelvis en sträcka det snabbaste man kan för att sedan återhämta sig under nästa sträcka, och sedan sätter man fart igen. Det finns flera olika strategier för intervallträningen men alla går ut på att varva låg intensitet med hög intensitet.

Därför är intervallträning nyttigt för dig och din kropp

För dig som motionär är löpning ett sätt att förbättra konditionen och dina resultat, intervallträningen kommer att göra dig snabbare. Om intervallträningen utförs regelbundet kommer dessutom resultaten att visa sig snabbt. Intervallträningen är även en mycket välfungerande teknik att använda sig av för den som önskar ökad fettförbränning. Om denna typ av träning utförs ihop med ett minskat intag av kalorier, så ska kroppen reagera med viktnedgång i en någorlunda snabb takt. För att inte muskelmassan ska försvinna i och med fettförbränningen och viktminskningen, är det dock mycket viktigt att utföra styrketräning som komplement till intervallträningen.

Intervallträning för alla

Det spelar ingen roll vilken träningsnivå man är på för att ha nytta av och kunna utföra intervallträning. Denna träningsform fungerar för alla och går att lägga på alla olika nivåer. För den som är mindre tränad kan intervallträningens högintensitets-set vara att jogga, medan lågintensitet-seten kan vara att faktiskt stå stilla. För den mest vältränade kan högintensitets-seten handla om att utmana kroppen genom att springa uppför en brant backe det snabbaste man kan, och jogga nedför i återhämtningsfasen.

Upplägg av intervaller

De hög- och lågintensiva seten kan antingen mätas per sträcka eller per tid. Under hur lång tid passen utförs är upp till var och en, även kortare typer av intervallträningspass ger resultat. För den som inte har gott om tid på sig vad gäller träningen, så kan ett pass på 30 minuter vara tillräckligt. Du kan läsa mer om löpning på https.

Kläder för löpning

När du ska klä dig inför ditt pass är det självklart viktigt att anpassa kläderna efter vilket klimat du ska springa i, inomhus eller utomhus, i plusgrader eller minusgrader. Under träningspasset är det meningen att du ska bli svettig av din ansträngning och då är det mycket praktiskt att bära funktionskläder. Du kan hitta träningskläder på Outletsverige till mycket bra priser och kvalitet. Funktionskläderna är anpassade till att användas just vid svettiga aktiviteter. Att de kallas just funktionskläder beror på att de innehar funktioner som är hjälper till att leda bort fukt/svett från kläderna, de är även mycket lätta och vattenavvisande. Funktionskläderna ska vara gjorda i syntet- eller naturmaterial för att inneha dessa funktioner.

Efter intervallträning är det viktigt att få i sig energi

Efter ett intervallpass är kroppens förbränning på topp och då är det viktigt att få i sig proteiner. Anledningen till att det är så viktigt att äta efter träning, även om man vill gå ner i vikt, är för att kroppen inte ska börja förbränna muskelmassan istället för fettdepåerna. Så se till att få i dig någon form av protein efter passet som exempelvis en proteindrink, ägg, kött eller keso.