Springa maratonlopp

Nu är vi framme hos de riktigt rutinerade löparna som utmanar ödet och beslutar sig för att köra det ca 4,2 mil långa maratonloppet. Att springa maraton kan vem som helst göra men det gäller att ligga i hårdträning en längre tid och långsamt bygga upp kroppen med rätt kost och motion. Ett maratonlopp är ofta löparens dröm och mål längre fram i livet och även om man kanske inte klarar första loppet galant, så kan det ändå sluta med en seger i slutändan.

Stora maratonlopp i världen

I världens största och turisttäta städer, anordnas det sedan en lång tid tillbaka, maratonlopp för alla som är sugna. Stockholm har ett, Paris har ett, New York har det största, Tokyo erbjuder sitt egna maraton och även Barcelona kan stoltsera med ett. Dessa lopp kan vara ganska svåra att ta sig igenom, dels för at de är så välbesökta och dels för att det sker i stadsmiljö på hårt underlag som inte alltid är knänas bästa vän.

Ändå kan det vara värt ett försök, om inte bara för att uppleva stämningen när folket hejar på och att se på alla de vackra sevärdheterna som sakta rullar förbi ens ögon.

Att träna inför ett maratonlopp

Hur ska man då börja löpträna om man bestämt sig för att springa maraton?

En sak är viktig att tänka på. Trots att man bör träna 3 långdistanspass i veckan så är vilan riktigt viktig. Att ta ut sig för mycket ger bara skador och förslitningar, vilket kommer krossa din dröm om att springa detta lopp. Se till att ge det minst ett år om du är nybörjare innan du kan börja tänka på att vara med i ett maratonlopp. Visst kan du anmäla dig och börja springa innan dess, men då kommer det förmodligen bli samma resultat som när oerfarna skidåkare som gett sig den på att köra Vasaloppet, slutligen upphittas med pannlampa utmed något blåbärssoppe-stånd med en korv i handen istället.

Var ödmjuk inför ett maratonlopp. Det vinner du på i längden. Du måste veta att du bör göra löpträningen till en del av din vardag för att klara loppet något sånär utan att hamna alltför mycket på efterkälken. Ett litet tips för att få upp motivationen är att testa vadslagning. Om du då vinner slutsumman av dina kompisar så har du tjänat en bra hacka och blotta tanken på detta kanske får dig att lämna sofflocket på stört!