Att komma igång med löpning

Få nationaliteter springer så mycket som svenskarna gör. I ur och skur ser man folk ute i löpspåren, på gatorna eller runt vissa rekreationsområden, hålla på med löpning. Det kan vara alltifrån 12-åringar till tuffa pensionärer som absolut inte tänker låta åldern sätta sina spår. Även när regnet vräker ned eller snön inger en rädsla för att halka, så kan du ändå vara säker på att se hängivna joggare och motionärer springa med broddar eller specialskor för att träna upp flåset. I 35 plusgrader eller -20 grader spelar ingen roll. När man väl har börjat så har man och det finns få saker som faktiskt skulle stoppa en. Men hur gör man då för att komma igång?

Börja med power walk

Ibland kan det vara svårt att börja att träna, även om man ser fullt av folk som gör det regelbundet. Många gånger hör man folk mumla frenetiskt att de själva borde sätta igång med motionen, så fort de ser en förbipasserande joggare. Dock stannar det tyvärr ofta vid en fras.

Ett tips är att göra det lite enklare för sig och börja gå snabba promenader istället. Då får man lättare in tempot och när man börjar bli varm i kläderna, kan det hända att man automatiskt börjar springa en bit. Detta är en utmärkt början för den som vill se sig själv som löpare i framtiden. Avsätt en timme om dagen för att gå så snabbt som möjligt. Oroa dig inte om du knatar på utan att få upp samma tempo som de professionella gångarna i friidrott gör. Med tiden kommer du att gå snabbare och snabbare och på så vis bygga upp dina knän långsamt och skonsamt.

Gång är en sport som ger mycket bra kondition och som är en förträfflig inkörsport till löpning utan att ge de skador som löpningen kan ge om man är otränad. En rejäl power walk gör att du svettas, får upp flåset och bränner fett som aldrig förr. Spänn på dig dina hörlurar och ge dig iväg!

När du är redo för nästa steg

 

Efter att gången utövats ett antal veckor och du börjar bygga upp en relativt bra ork och kondition, kan du börja springa en bit. Du kan också varva mellan gång och löpning till en början. Om du vet med dig att du kanske har känsliga knän eller fötter, är det bra om du undviker att springa på för mycket asfalt. Lägg även i ett par hålfotsinlägg eller stöd i skorna för att minska stötar som kan ge upphov till olika fysiska problem. Att börja gå snabbt en halvtimme för att sedan springa resten av sträckan, är smart för den som inte blir överbegeistrad av tanken på att börja springa direkt. Men när du sedan är igång och springer, kommer du förmodligen känna dig mycket tillfreds!