Löpning -den enklaste motionen

Hör du till dem som vill komma igång att träna men inte riktigt vet med vad? Då är löpningen den perfekta motionsformen som kan vara oerhört varierande och tillfredsställande. Är du en ovan löpare eller motionär, kan du börja mycket lätt genom att småjogga i 20 minuter för att sedan utöka med tiden. Är du däremot en veteran och en hejare i löpspåret, är det bara du själv som bestämmer hur många av dygnets timmar som ska avsättas för löpningen. Med detta sagt, så är alltså löpning en mycket enkel träningsform som kan ge dig all den rörelse, frihet och kondition du behöver eller vill ha för stunden. Det enda du behöver är ett par effektiva löpskor och en dos motivation!

Från enkel löpning till avancerad löpning

Det sköna med löpningen är inte bara känslan av att ta ut sig till max, utan även att träningen är så enkel.

Att bara springa fullt ut är ingen konst och det är också det de flesta gör – åtminstone i början. Men även löpformerna kan avanceras och byggas ut, till förmån för intervallträning, maratonlöpning etc. Det allra viktigaste med löpning är att du börjar lugnt för att vänja kroppen och muskler samt för att inte överbelasta knän och fötter. Ju mer du pushar din kropp, desto mer kommer du att orka med. Börja med max en halvtimme och spring i lagom tempo för att sedan lägga på 5, 10, 15 minuter osv. Sätt gärna upp delmål med löpningen – då känns det mer motiverande och du kan sporra dig själv under mörka, regniga dagar som vanligtvis bara hundägare skulle ge sig ut och röra på sig.

En billig träningsform

Förutom att vara den mest populära och en av de mest konditionskrävande träningsformerna, så är löpning dessutom alldeles gratis. Såvida du inte vill skaffa dig ett löpband och springa inomhus, vill säga. Löpning är perfekt för dig som samtidigt vill kombinera motion med frisk luft eller för dig som inte är van att träna annars. Det är även fenomenalt om du vill gå ned i vikt och samtidigt träna så många muskler som möjligt. Att bara snöra på sig skorna för att ge sig ut, kostar ingenting och du kan dessutom välja helt själv när du utför momenten.