Att löpa regelbundet gör gott för både kropp och själ. Dock ska man vara på sin vakt beträffande fotskador – speciellt om man löper i terräng över stock och sten och fötterna tar mycket stryk. Vid plötsliga bromsningar, i uppförsbackar eller när man gör hopp kan fötterna få sig en törn. Självklart ska du inte ge upp löpningen för det, men se till att dina fötter inte genomlider det värsta varje gång du är ute och tränar. Här följer några uppmärksammade skador som du inte bör ignorera, då det tar ganska lång tid för dem att läka. Ett par bra skor är A och O, redan i tidig ålder. Titta in på kidsbrandstore eller någon annan klädsajt online för att se över dina barns behov av skor.
Plantar fascia (hälsporre)
Den breda och tåliga senplattan, som löper under själva foten, heter plantar fascia. Den är till för att flexa foten och dämpa alla hopp och skutt. Den börjar vid hälbenet och fortsätter fram till tårna, och kan liknas vid en solfjäder som sprider ut sig. Dock kan denna senplatta bli irriterad om den får utstå alltför mycket. Det blir då små bristningar i den som oftast känns av direkt vid hälen. Problemen börjar först vagt för att sedan förvärras avsevärt, tills man ibland har svårt för att stödja sig på foten. Det värsta med det hela är att det kan ta upp till ett år att läka.
Smärtan är oftast värst på morgonen för att sedan avta eller helt klinga av framåt eftermiddagen, men låt inte detta lura dig. Vila är viktigt för att dina fötter ska kunna läka och för att smärtan inte ska bli outhärdlig till slut. I värsta fall kan kortisonspruta bli aktuellt. Simma, cykla och använd hålfotsinlägg eller inlägg som dämpar dunsar vid hälen.
Smärta i sesambenet
Om du tränar mycket och märker av en stark smärta strax bredvid stortån (på ytterkanten som mynnar ut strax under tån), så kan du lida av skada i sesambenen. De består av två små kulformade ben, mellan vilka stortåsenan löper. Om du trycker så brukar du känna en större smärta. Detta kan drabba långdistanslöpare som inte lägger vikt vid sina skor eller som trampar fel. Som behandling kan du först prova smärtstillande eller inflammationsdämpande gel och vila, men i värsta fall måste operation ske.
Uttrampade fettkuddar
Vi har alla små fettkuddar under foten som ska dämpa stötar vid gång och löpning. Om dessa belastas för hårt och för ofta kan de tunnas ut och bidra till att benet ”blottas”. Dessa kuddar finns även vid hälen, och kan orsaka hälkuddeinsufficiens. Inlägg i skorna eller hälkopp kan vara ett alternativ. Dock minskar fettet också med åldern, vilket gör att du blir känsligare med tiden om du tränar hårt.