Löpning

I det moderna samhället där daglig rörelse nästan helt försvunnit är det många som upptäckt tjusningen med löpning. Känslan av skön fysisk avslappning efter en svettig runda ger välbehag och leder till lägre stress och bättre sömn. Idag är löpning en bred sport som utövas av både unga och gamla, otränade och vältränade. Löpningen kräver ingen dyr utrustning och alla friska människor kan öppna dörren och ge sig ut och springa när som helst.

Vill du lära dig mer om löpning och hitta information om utrustning finns mängder med sidor på nätet. Sidorna Spring och Runner´s world erbjuder inspiration och träningstips.

Om du sprungit ett tag och blir sugen på att ställa upp i ett lopp finns många alternativ. För att hitta ett lopp som passar kan löparkalendern guida dig. Har du aldrig sprungit ett lopp förut och om din målsättning endast är att klara t.ex. en mil eller halvmara passar något av de breda motionsloppen bäst. Ofta är det mycket publik runt banan som kan heja fram dig när tröttheten kommer och du har alltid en klunga att ta rygg på.

När du ska transportera dig till ett lopp kan det vara svårt att hitta en bilparkering i närheten. Om du har möjlighet att cykla eller använda dig av kollektiva färdmedel är det att föredra. Ibland kan det vara fullt även på en cykelparkering men vissa arrangörer använder sig av smarta cykelställ i två våningar från Holländska Falco vilket gör att du får plats att låsa fast din cykel på ett säkert sätt.

Löpning är en effektiv träningsform som du kan utöva när som helst och var som helst. Den enda utrustning som krävs är ett par bra skor och bekväma kläder. När du är på resande fot är det enkelt att packa ner ett par löparskor i väskan. Se bara till att ta med en karta när du ger dig ut och springer i en ny stad för att undvika att springa vilse.

Kanske blir du riktigt biten av löpning och känner att du vill utvecklas och träffa likasinnade. I sådant fall kan du kontakta någon av de löpargrupper som finns runtom i landet. Det finns både mindre gratisgrupper och riktiga löparklubbar. Flera av de stora motionärsloppen brukar ordna organiserade löpargrupper där träningen läggs upp utifrån det aktuella loppet. En del av de större gymkedjorna har pass som är inriktade mot löpning.

Om du börjar springa flera gånger i veckan är det bra att lägga till styrketräning för att undvika typiska löparskador. Löpning belastar kroppen en hel del och förutom ett par bra skor krävs en stark kropp. Du behöver inte ett gymkort utan styrkeövningar som knäböj, armhävningar och ryggresningar räcker långt. Även alternativ träning som cykling är bra för att undvika skador och samtidigt förbättra konditionen.