När man löptränar kan man helt välja mellan längden på loppet samt tempot. Det är ofta här man talar om långdistans vs kortdistans.
En långdistans är precis som det låter – ett lopp som springs under ganska lång tid. Det som räknas som långdistans kan variera men som nybörjare brukar man säga en timmes löpning medans en van löpare kan springa alltifrån 90 min upp till flera timmar. På senare tid har även ultraloppen blivit populära men huruvida de egentligen är bra, kan man diskutera. Ultraloppen är lopp som körs i flera timmar i sträck; ibland flera dagar. Det är alltså rena ”Forrest Gump-loppen” för den som har bekantat sig närmare med filmen.
Kortdistanser är gärna lite snabbare men kortare lopp. Här kan du öva upp din högintensiva träning och ge järnet och springa allt vad du har under några minuter. Inom friidrotten är kortdistanslöpning t.ex. 100, 400, 800 meter och då springer man den sträckan så snabbt som möjligt. man kan också referera till sprintlöpningen som vi har sett talanger som Ben Johnson, Usain Bolt och Carl Lewis utföra på bästa tänkbara tider. Kända svenska sprintar är Karolina Klüft eller Susanna Kallur som även sprungit häcklöpning.