Löparknä

Du får en knivskärande smärta på utsidan av knäet som brukar stegra under löpningen – främst i nedförsbackar. Detta beror på att det bildats en liten benutväxt, på vilken senan av knäet glider över. I värsta fall kan det bildas en slemsäck som inflammeras. Ofta uppkommer löparknä på grund av för slitna skor, en dålig löpteknik, för långa ben eller genom att man ökat träningsdosen för snabbt.

Löparknä eller hopparknä?

En liknande skada med likartade smärtor och symptom, är hopparknä. Du får då ont över knäskålen, speciellt när du hoppar och går nedför trappor. Hopparknä beror på att det bildats små mikroskopiska bristningar på senan. Vid båda problemen bör vila tillämpas och salva smörjas på och ju fortare du tar tag i problemen, desto snabbare kan du återgå till löpningen.

Vad göra?

Om alla dessa problem inte går över av salva, stretchning eller vila, bör du söka hjälp hos en läkare eller en naprapat. Dock är detta ovanligt och gör du bara rätt så brukar det gå över till slut. Se över löpteknik och använd inte gamla skor som inte längre ger något stöd till foten. Oftast drabbas man av problem någonstans på kroppen men orsaken till smärtan sitter någon helt annanstans.