Löparens utrustning

Löpning är egentligen en mycket enkel sport: en människa som springer. Det finns många sporter där utrusningen kan avgöra allt, t.ex. vid motorsport, men i löpning är det löparens muskler och kondition som avgör. Men även en löpare behöver utrusning och självfallet har utrustningen en viss påverkan på löparens prestation.

Skor

Det viktigaste för en löpare är bra skor. En seriös löpare har inte heller bara ett par löparskor, utan flera utifrån underlag. Det är skillnad på att löpa på en slät bana eller asfalt, och att löpa i skogen. Olika underlag påverkar kroppen på olika sätt och för att inte skada kroppen bör en löpare köpa skor utifrån det underlag där den planerar löpa. Det är viktigt att skorna sitter bra på fötterna, och därför bör man gå till en bra sportaffär eller skoklinik där personalen är kunnig och kan se hur man rör sig. Olika fötter behöver olika skor. Det är fötterna som ska bära hela kroppen, därför bör man lägga både tid, kunskap och pengar på löparskor.

Löparkläder

En bra grundtanke vid löpning är lager på lager. Istället för att löpa i en varm jacka, bär man en lång sportundertröja, tunnare tröja och tunn löparjacka. Det blir inte lika svettigt och gör det också möjligt att besluta utifrån väder och temperatur hur mycket man ska ha på sig på löpturen. Köp löparkläder med reflexer – både på jacka och byxor. Många sportkläder har en snygg reflex som en del av klädplaggets design – du både syns och ser bra ut.

Det finns särskilda löparunderkläder, men förutom att tjejer bör ha en bra sport-BH, fungerar också vanliga underkläder. Det är möjligt att hitta bra kläder på nätet och har du en Gina tricot rabattkod kan du spara in många kronor. Det är också roligt att handla sportkläder, då det idag finns snygga kläder, oavsett smak. Att ha bra sportkläder ger också inspiration till själva löpningen.

Det finns många intressanta appar som underlättar löpningen. Genom en bra app sparas din löpdata och du kan lätt ha koll på utvecklingen. Det är också intressant att se hur tiderna på samma löprunda förbättras och om tider har försämrats om du tränat för mycket. En bra app ger inspiration att ge sig ut i spåret – om man stannar hemma kommer det ju inte finnas någon data i appen för just den dagen – det är en bra motivationsfaktor en regnig höstdag.

Vinterlöpning kräver mer utrustning; mer kläder, varmare löparskor med dubbar, mössa och gärna en reflexväst eller ett reflexband. På vintern är inte behovet av att ta med vatten på löprundan lika stort som på sommaren, men det är lika viktigt att tänka på att dricka mycket vatten som löpare.